Tre recept från ”Kokbok för snåljåpar”

mars 19, 2020

Förra året lanserade Poseidon AB boken ”Kokbok för snåljåpar” tillsammans med oss på Generation Waste. Boken innehåller smarta recept, tips och tricks i hur man på bästa sätt utnyttjar hela råvaran. Nedan bjuder vi på 3 härliga recept gjorda på råvaror som ofta hamnar i papperskorgen av olika anledningar. 

 

Kimchi på blomkålsblast 

Blast innehåller ofta mer näring och smak än själva grönsaken. Trots detta så slängs den ofta i både restaurang och hem. Detta tycker vi är sanslöst tråkigt och vill därför tipsa om en makalöst nyttig och spännande sidorätt som bland annat går att göra på blasten från blomkål. Sidorätten heter Kimchi och görs normalt sätt på kinakål men går alldeles utmärkt att göra på exempelvis blomkålsblast.

 

Ingredienser

  • Blasten från en blomkål
  • 0,5 dl socker och salt
  • 4 rivna vitlöksklyftor
  • 20 g riven färsk ingefära
  • 1 dl 2-centimetersbitar av vårlöks- eller purjolöksstjälk
  • 1 dl strimlad morot
  • 0,5 ark strimlade noriblad
  • 2 msk fisksås
  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 dl chiliflakes

Gör så här 

  1. Skär bort blasten från blomkålen, skölj och putsa bort fula delar
  2. Skär blasten i cirka 1-2cm bitar, lägg i en skål
  3. Häll i salt och socker, lägg på en tallrik och en tung press (sten eller mortel)
  4. Låt stå över natten
  5. Dagen efter: Riv vitlök och ingefära, strimla morot och noriblad, skär lökstjälkarna i 2 cm bitar. Lägg i bunke
  6. Häll över fisksås, soja och chiliflakes. Blanda till en kimchismet.
  7. Ta fram de mjuka blasten och gnid in med kimchismeten.
  8. Lägg i kokade, steriliserade glasburkar
  9. Låt stå i minst 4 dagar och helst upp till 2 veckor

Ät kimchin till andra grönsaksrätter, en pokebowl, lax eller kanske vårrullar. 

 

Kanelsnittar på torra bullar

Något som ofta slängs helt i onödan är bröd och bullar av olika sorter. Men istället för att slänga dem kan man torka dem och mala ner dem till mjöl. På så vis skapar man ett cirkulärt kök, där gammal och tråkig mat får nytt liv genom att bli ingredienser i ny mat.

Ingredienser 

  • 500 gram smör
  • 250 g socker
  • 100g mörk sirap
  • 20 g bakpulver
  • 375 g kanelmjöl, se hur du gör detta nedan
  • 500 g vetemjöl
  • 1 vaniljstång
  • Pärlsocker till garnering

Gör så här

  1. Kanelmjölet först: skiva de torra bullarna
  2. Låt de stå i rumstemperatur i cirka 2 dygn
  3. Riv dem sedan till kanelmjöl i en matmixer med rivskivan på
  4. Förvara kanelmjölet i en burk eller påse, tills du behöver det.
  5. Dag att baka kanelsnittarna: Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret
  6. Rör ihop alla ingredienser och kavla ut på smörpapper i längder
  7. Strö över pärlsocker och sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.
  8. Innan kakorna svalnat helt, dela längderna på tvären i snittar

Perfekt till fikat!

 

Picklade schyssta lökar

Något som man ofta tenderar ha i överflöd är lök. Innan de överblivna lökarna blir dålig bör man passa på att pickla dem. Supergott, supernyttigt, superhållbart och superlätt att göra. Funkar med rödlök, gul lök, silverlök och schalottenlök. 

Ingredienser

  • 4 lökar (dubbla om du använder schalottenlök)
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och halvera lökarna, skär sedan i strimlor
  2. Koka upp ättiksprit, socker, vatten, salt och peppar till en lag
  3. Lägg i lökarna och låt lagen och lökarna svalna
  4. När lagen och lökarna svalnat, lägg ner i  en steriliserad glasburk
  5. Häll över lag så det täcker lökarna
  6. Täcker inte lagen, blanda till mer lag och häll över: 1 del ättika, 2 dealar vatten och 3 delar socker
  7. Förvaras svalt och mörkt eller i kylen när du öppnat burken. Håller då i fela veckor om burken rengjorts väl

Picklat och klart!


Inlägget skrevs av Rickard Bryngelsson

Dela