Minska matsvinn – Matsvinnsguiden

Hur mycket mat slängs, hur påverkar det vårt klimat och vad kan vi göra för att minska matsvinn? Vi har gett oss på ett försök att svara på dessa frågor i denna guide. När det kommer till åtgärder för att minska matsvinnet har vi valt att framhäva det vi på Generation Waste tycker är allra viktigast.

Vad är matsvinn?

Matsvinn är kort sagt sådant som producerats i syfte att ätas men som av olika anledningar inte äts upp. För att kunna lokalisera hur det uppstår kan man dela upp svinnet i tre olika kategorier.

Vad är matsvinn?

Tre kategorier matsvinn

Kökssvinn

Kökssvinn är det matsvinn som uppstår i köket. Det kan i sin tur delas upp i tre olika delar.

  • Lagringssvinn: Mat från kylar, frysar och förråd som måste slängas av olika anledningar.
  • Beredningssvinn: Den mat som slängs i samband med beredning (som hade kunnat ätas)
  • Tillagningssvinn: Mat som tillagas men inte tas tillvara av olika anledningar och slängs utan att ha serverats.

Serveringssvinn

Serveringssvinn är mat som ställts fram men som inte nått matgästens tallrik och slängs för att den inte kan tas tillvara på vid servering.

Serveringen kan vara en bufféservering eller en serveringslinje i skolrestaurangen, eller kantiner och karotter som maten serveras ur på förskolan eller äldreboende. Det kan också vara en orörd brickdukning eller en enportions-servering på ett sjukhus.

Tallrikssvinn

Tallrikssvinn är all mat som skrapas av från tallriken, det vill säga som matgästen tagit eller fått upplagt men valt att inte äta upp.

Vad är matsvinn?

Var uppstår svinnet?

Mest matsvinn uppstår i våra egna hem. Den senaste statistiken från Naturvårdsverket pekar på att hela 70% av det totala svinnet uppstår i hushållet. Även matsvinn i butik är ett stort problem. Enligt Naturvårdsverket står livsmedelsbutiker för 8% av Sveriges totala matsvinn. På det globala planet slängs hela 1/3 av all mat som produceras och i Sverige slängdes det hela 1,3 miljoner ton matavfall år 2018.

Överflöd av råvaror

Varför uppstår det?

I dagens samhälle är tillgången på mat och råvaror större än någonsin. Restauranger och livsmedelsbutiker möter konsumentens allt större behov, vilket resulterar i att mer mat produceras. Det leder i slutändan till att allt mer mat slängs. Vi har förlorat respekten för maten, vilket gör det enklare att slänga den.

Enligt oss på Generation Waste handlar det om att återfå en respekt för vår mat och våra råvaror, förstå jobbet som ligger bakom uppkomsten av mat och framför allt förstå hur matsvinn påverkar vårt klimat. Bara då kan vi nå en förändring.

Läs mer om orsaker och åtgärder för ett minskat matsvinn på Naturvårdsverkets hemsida.

Överflöd av råvaror

Matsvinn i hushåll och livsmedelsbutiker

I hushåll slängs ofta maten på grund av dålig planering av inköp. Vanligt är också att bäst-före-datum feltolkas. Det är lätt att påstå att det är samhällets allt högre tempo som är den största anledningen till att beteende och konsumtionsmönster ändras, men i grund och botten beror det på att vi förlorat respekten för tillgången på råvaror och mat.

I livsmedelsbutiker kan det vara felbedömningar vid beställning, kunders oregelbundna köpmönster, konkurrenters eller egna kampanjer, eller ofördelaktig produktplacering i butikshyllan. Men det kan även bero på att butiken prioriterar ett brett sortiment för att kunna rikta sig till den kundkrets som förväntar sig detta.

matavfall i sverige 2018
Matsvinn i restaurang
Kockmössa

Matsvinn i restauranger

Av allt matsvinn som slängs i Sverige så står matsvinn på restaurang för ca 6%. Under 2018 slängde varje gäst i snitt 7 kilo mat på sina restaurangbesök och det uppkom totalt 73 000 ton matavfall från restauranger i Sverige.

Svinnet i restauranger uppkommer både i köket och vid servering. Delvis är det svårt att förutse hur många gäster som kommer men också förbereda rätt mängd mat. En riktig bov är självplocks-buffén, något vi brukar avråda restauranger från.

Det första steget till att lyckas med sitt svinnarbete för en restaurang är att skapa en ökad medvetenhet bland personal och gäster. Detta görs enklast via registrering av matsvinn — som du kan läsa om längre ner.

Matsvinn i restaurang
Vill du komma igång med att minska matsvinnet?

Fyll i din mail, så hör vi av oss.

Varför är matsvinn ett problem?

Matsvinn är ett stort problem ur miljösynpunkt och har en stor påverkan på vårt klimat. Slängd mat står för 6% av världens totala växthusgasutsläpp och om matavfallet var ett land skulle det rankas som trea efter USA och Kina när det gäller växthusgasproduktion (Ritchie & Roser 2020). Men det svarar kanske inte på frågan HUR det påverkar vårt klimat. 

Matsvinnsberg

Slängd mat påverkar klimatet på två olika sätt

Utsöndring av metangas: När mat ruttnar och bryts ner utsöndras skadliga gaser som är 25 gånger mer skadliga än koldioxid när det gäller att fånga upp värme i atmosfären (EPA).

Slöseri på resurser: Vi använder enorma mängder vatten när vi producerar mat. Jordbruk står för 70% av det vatten som används över hela världen. Om vi slänger 1 kg nötkött slösar vi bort 50 000 liter vatten som används för att producera köttet (Ritchie & Roser 2020).

Matsvinnsberg

Den etiska aspekten av att slänga mat

Matsvinn uppkommer i alla delar av världen, fattigt land som rikt. Samtidigt kan vi konstatera att 1 av 9 personer är undernärda (UN). Vi slänger alltså mat samtidigt som folk svälter

Det är en grundläggande orättvisa att så mycket mat kastas medan så många inte har råd att äta. Att slänga mat är djupt oetiskt och en symbol för mycket av den miljöförstöring som är utbredd i samhället. 

Samtidigt är det svårt att helt undvika att mat slängs; både som privatperson, butiksägare och krögare. Återigen så vill vi trycka på medvetenheten som nyckel – Är vi medvetna och kan erkänna att vi slänger mat så ligger förändringen inom räckhåll. 

Din tallrik räknas

Minska matsvinnet

Vägen mot att slänga mindre mat sker inte av sig själv, oavsett om det gäller att reducera matsvinn i skolan, matsvinn på hotell, i hemmet eller i sin verksamhet. För att minska matsvinnet behöver man först och främst göra ett aktivt val. 

Minska temperaturen

Minska matsvinnet i hemmet

När du gjort ett aktivt val att minska svinnet finns mängder av tips att ta till. Här kommer några:

Planering är A och O – Ofta är vi stressade när vi handlar. Ägna 1 minut åt att kolla vad du har hemma innan du går och handlar.

Sänk temperaturen i kylen – Ett bra tips för att få maten att räcka längre är att sänka temperaturen i kylen till 6 grader. Det gör att råvaror håller lite längre.

Gör frysen till din bästa vän – Frys in slatten grädde, ostskalken, den överblivna portionen pasta. Man skulle nästan vilja påstå att allt går att frysa in.. LÄS MER 

Undvik skala rotfrukter – Skalet på potatis, morötter, palsternacka eller andra rotfrukter innehåller massa smak och näring. Vill man trots allt skala så kan skalet alltid friteras eller köras i ugn. Då blir skalet till chips, perfekta till fredagsmyset eller för att addera lite knaprighet till maten.

Följ oss på våra sociala medier för att få ytterligare tips om vad du kan göra för att minska matsvinnet. Där får du även fler tips med miljön i fokus (exempelvis att äta mycket klimatsmart mat). 

Matsvinn
Matsvinnshjälte
produkt

Minska matsvinn i restaurang och storkök

Vi på Generation Waste är experter när det kommer till att minska matsvinn på restaurang och storkök och vet att det första steget för att minska matsvinnet är att börja mäta det. Detta för att skapa en ökad medvetenhet i organisation men också för att kartlägga svinnet och på så vis kunna ta till lämpliga åtgärder för att nå en minskning.

” Grunden för att minska matsvinnet är att börja mäta. Det som mäts det syns också”

– Livsmedelsverket 

Vi på Generation Waste jobbar i tre olika segment för att nå en ökad medvetenhet och i längden en förändring.

  1. Genom vårt mätverktyg kan ni mäta mat, vilket ökar medvetenheten bland personal och gäster.
  2. Med vår matutbildning går vi går igenom hållbar kokkonst och hur ni kan minska matsvinnet.
  3. Med vårt kommunikationsmaterial så får vi med alla gäster i resan mot ett minskat matsvinn.
Matsvinnshjälte

Vi vill diskutera mer!

Tveka inte att kontakta oss om du har en fråga eller vill boka ett möte.