Matsvinnsguiden

Hur mycket mat slängs, hur påverkar det vårt klimat och vad kan vi göra för att minska det? Vi har gett oss på ett försök att svara på dessa frågor i denna guide. Den data vi valt att presentera är tagen från förstahandskällor som vi anser vara trovärdiga. När det kommer till de åtgärder för att minska på svinnet som presenteras så har vi valt att framhäva det vi på Generation Waste tycker är allra viktigast.

Vad är matsvinn?

Innan vi förklarar varför matsvinn uppstår, dess konsekvenser på klimatet och vad vi kan göra för att minska det så är det på sin plats att förklara vad matsvinn faktiskt är för något.
Vad är matsvinn?

Tre kategorier matsvinn

Matsvinn är kort förklarat sådant som producerats i syfte att ätas men som av olika anledningar inte äts upp. För att kunna lokalisera vart matsvinnet uppstår kan man dela upp matsvinn i tre olika kategorier.

Kökssvinn – Matsvinn som uppstår i köket. Det kan beroende på ambitionsnivå delas upp i tre olika delar.

  • Lagringssvinn: Mat från kylar, frysar och förråd som måste slängas av olika anledningar.
  • Beredningssvinn: Den mat som slängs i samband med beredning (som hade kunnat ätas)
  • Tillagningssvinn: Mat som tillagas men inte tas tillvara av olika anledningar och slängs utan att ha serverats.

Serveringssvinn – Mat som ställts fram men som inte nått matgästens tallrik och slängs för att den inte kan tas tillvara. Serveringen kan vara en bufféservering eller en serveringslinje i skolrestaurangen, eller kantiner och karotter som maten serveras ur på en avdelning inom förskolan eller på ett äldreboende. Det kan också vara en orörd brickdukning eller enportionsservering på ett sjukhus.

Tallrikssvinn – All mat som skrapas av från tallriken, det vill säga som matgästen tagit eller fått upplagt men valt att inte äta upp.

Vad är matsvinn?

Var uppstår matsvinn?

Mest matsvinn uppstår i våra egna hem. Den senaste statistiken från naturvårdsverket pekar på att hela 70% av det totala matsvinnet uppstår i hushållet. Även i livsmedelskedjan är matsvinnet stort. Enligt naturvårdsverket står livsmedelsbutiker för 8% av Sveriges totala matsvinn. På det globala planet slängs hela 1/3 av all mat som produceras och i Sverige slängdes det hela 1,3 miljoner ton matavfall år 2018.

Matsvinn i hushåll och livsmedelsbutiker

I hushåll slängs ofta maten på grund av dålig planering av inköp som i sig är en följd av en stressig tillvaro. Vanligt är också att bäst-före-datum feltolkas. Det är lätt att påstå att det är samhällets allt högre tempo som är den största anledningen till att beteende och konsumtionsmönster ändras, men i grund och botten beror det på att vi förlorat respekten för tillgången på råvaror och mat.

I livsmedelsbutiker kan det vara felbedömningar vid beställning, kunders oregelbundna köpmönster, konkurrenters eller egna kampanjer, eller ofördelaktig produktplacering i butikshyllan. Men det beror också på att butiken prioriterar ett brett sortiment för att kunna rikta sig till den kundkrets som förväntar sig detta.

matavfall i sverige 2018
Överflöd av råvaror

Orsaker till uppkomst av matsvinn

I dagens samhälle är tillgången på mat och råvaror större än någonsin. Vi kan i princip få tag på vilka råvaror och vilken mat som helst. Restauranger och Livsmedelsbutiker möter konsumentens allt större behov, vilket resulterar i att mer mat produceras, vilket i slutändan resulterar i att mer mat slängs. Vi har förlorat respekten för maten, vilket gör det enklare att slänga den.

Enligt oss på Generation Waste handlar det om att återfå en respekt för vår mat och våra råvaror, förstå jobbet som ligger bakom uppkomsten av mat och framförallt förstå hur matsvinn påverkar vårt klimat. Bara då kan vi nå en förändring.

Läs mer om orsaker och åtgärder för ett minskat matsvinn på naturvårdsverkets hemsida.

Överflöd av råvaror

Matsvinn i restauranger och storkök

Vi på Generation Waste jobbar för att öka den allmänna medvetenheten om matsvinn. Framförallt så vi hjälper vi restauranger och storkök. Det är där vår expertis finns och där vi kan göra mest påverkan.
Matsvinn i restaurang
Kockmössa

Matsvinn i restauranger

Av allt matsvinn som slängs i Sverige så står restauranger för ca 6%. Under 2018 slängde varje gäst i snitt 7 kilo mat på sina restaurangbesök och det uppkom totalt 73 000 ton matavfall från restauranger i Sverige (Naturvårdsverket 2018).

Matsvinn i restauranger uppkommer både i köket och vid servering. Delvis är det svårt att förutse hur många gäster som kommer men också förbereda rätt mängd mat. En riktig matsvinns-bov, och något vi på Generation Waste brukar avråda restauranger att ha, är självhjälps-buffén. Här uppkommer en stor mängd matsvinn.

Det första steget till att lyckas med sitt svinnarbete för en restaurang är att skapa en ökad medvetenhet bland personal och gäster. Detta görs enklast via registrering av matsvinn som du kan läsa om längre ner.

Matsvinn i restaurang

Matsvinn i storkök

Av allt matsvinn som slängs i Sverige står storkök för ca 7 %. Under 2018 slängde varje gäst i snitt 7 kilo mat och det uppkom totalt 75 000 ton matavfall från storkök i Sverige (Naturvårdsverket 2018).

Matsvinnet i Storkök kommer precis som hos restauranger från både köket och gästerna. Åtgärder för att minska på svinnet kan variera. Först och främst handlar det om att lokalisera och kartlägga vart matsvinnet uppstår. Upptäcker man att en stor del av matsvinnet uppkommer bland gästerna, dvs; tallrikssvinn så bör man ta till åtgärder för att inkludera gästerna i arbetet.

Vi på Generation Waste är övertygade om att en organisation måste inkludera fler personer i resan mot ett minskat matsvinn. I en skola bör barn, kockar och pedagoger samarbeta för att minska matsvinnet.

Längre ner i guiden finner du åtgärder för att minska matsvinnet i storkök och restaurang. 

Matsvinn i storkök
Vill du komma igång med att minska matsvinnet?

Fyll i din mail, så hör vi av oss.

Så påverkar matsvinn vårt klimat

Slängd mat står för 6% av världens totala växthusgasutsläpp och om matavfallet var ett land skulle det rankas som trea efter USA och Kina när det gäller växthusgasproduktion (Ritchie & Roser 2020). Men det svarar kanske inte på frågan HUR matsvinnet påverkar vårt klimat. 
Matsvinnsberg

Slängd mat påverkar klimatet på två olika sätt

Utsöndring av metangas: När mat ruttnar och bryts ner utsöndras skadliga gaser som är 25 gånger mer skadliga än koldioxid när det gäller att fånga upp värme i atmosfären (EPA).

Slöseri på resurser: Vi använder enorma mängder vatten när vi producerar mat. Jordbruk står för 70% av det vatten som används över hela världen. Om vi slänger 1 kg nötkött slösar vi bort 50 000 liter vatten som används för att producera köttet (Ritchie & Roser 2020).

Matsvinnsberg

Den etiska aspekten av att slänga mat

Matsvinn uppkommer i alla delar av världen, fattigt land som rikt. Samtidigt kan vi konstatera att 1 av 9 personer är undernärda (UN). Vi slänger alltså mat samtidigt som folk svälter

Det är en grundläggande orättvisa att så mycket mat kastas medan så många inte har råd att äta. Att slänga mat är djupt oetiskt och en symbol för mycket av den miljöförstöring som är utbredd i samhället. 

Samtidigt är det svårt att helt undvika att mat slängs; både som privatperson, butiksägare och krögare. Återigen så vill vi trycka på medvetenheten som nyckel – Är vi medvetna och kan erkänna att vi slänger mat så ligger förändringen inom räckhåll. 

Din tallrik räknas

Minska matsvinnet!

Vägen mot ett minskat matsvinn sker inte av sig själv, oavsett om målet är att slänga mindre mat i hemmet eller i sin verksamhet. För att minska matsvinnet behöver man först och främst göra ett aktivt val. 
Minska temperaturen

Minska matsvinnet i hemmet

När du gjort ett aktivt val att minska matsvinnet finns mängder av tips att ta till. Här kommer några:

Planering är A och O – Ofta är vi stressade när vi handlar. Ägna 1 minut åt att kolla vad du har hemma innan du går och handlar

Sänk temperaturen i kylen – Ett bra tips för att få maten att räcka längre är att sänka temperaturen i kylen till 6 grader. Det gör att råvaror håller lite längre.

Gör frysen till din bästa vän – Frys in slatten grädde, ostskalken, den överblivna portionen pasta. Man skulle nästan vilja påstå att allt går att frysa in.. LÄS MER 

Undvik skala rotfrukter – Skalet på potatis, morötter, palsternacka eller andra rotfrukter innehåller massa smak och näring. Vill man trots allt skala så kan skalet alltid friteras eller köras i ugn. Då blir skalet till chips, perfekta till fredagsmyset eller för att addera lite knaprighet till maten.

Utöver dessa tips finns en uppsjö av andra. Följ oss på våra sociala medier för att få ytterligare tips om vad du kan göra för att minska matsvinnet.

Matsvinn
Matsvinnshjälte
produkt

Minska matsvinn i restaurang och storkök

Vi på Generation Waste är experter när det kommer till att minska matsvinnet inom restaurang och storkök och vet att det första steget för att minska matsvinnet är att börja mäta sitt matsvinn. Detta för att skapa en ökad medvetenhet i organisation men också för att kartlägga matsvinnet och på så vis kunna ta till lämpliga åtgärder för att nå en minskning. Med oss i ryggen har vi Livsmedelsverket som i flera år hävdat samma sak:

” Grunden för att minska matsvinnet är att börja mäta. Det som mäts det syns också”

– Livsmedelsverket 

Vi på Generation Waste jobbar i tre olika segment för att nå en ökad medvetenhet och i längden en förändring.

  1. Genom vårt mätverktyg ökar vi medvetenheten bland personal och gäster (Läs mer)
  2. Med våra föreläsningar utbildar vi personalen i hållbar kokkonst (Läs mer)
  3. Med vårt kommunikationsmaterial så får vi med alla gäster i resan mot ett minskat matsvinn
Matsvinnshjälte

Vi älskar att diskutera matsvinn

Så kontakta gärna oss om du har en fråga eller vill boka ett möte.