4 steg för dig som vill äta klimatsmart
Det är vanligt att vilja äta mer klimatsmart, men hur lyckas man egentligen med det? Naturskyddsföreningen har tagit fram 4 tips som vi presenterar i korthet nedan.
1. Ät växtbaserat
En vegetarisk måltid minskar klimatpåverkan med mer än hälften i genomsnitt. Det beror till stor del på att uppfödandet av köttdjur är en stor utsläppsbov. När du handlar färska grönsaker är det bäst att välja råvaror i säsong samt ekologiskt om det är möjligt (se nästa punkt).
2. Ät ekologiskt
Bönder som odlar ekologiskt använder inte konstgödsel. Det är bra för miljön, med tanke på att konstgödsel kräver fossil energi vid tillverkningen. Konstgödsel släpper även ut luftgas, som är en växthusgas. Ytterligare en fördel är att ekobönder inte använder sig av kemiska bekämpningsmedel.
3. Välj kött med omsorg
Väljer du att äta kött kan du göra flera aktiva val, ur klimatsynvinkel. Kor och får har gräs som föda och dessa djur bidrar till miljönyttor, då betande djur hjälper till att hålla markerna öppna. Välj med fördel svenskt ekologiskt kött eller naturbeteskött om det finns.
4. Minimera matsvinnet
Det slängs mycket mat i svenska hushåll. Det gäller att planera både matinköp och måltider bättre för att komma till rätta med problemet. Smaka och lukta på mat som gått ut innan du slänger maten. I Sverige slänger vi i snitt 95 kg matavfall per år – den siffran går att minska rejält med bättre planering!