OM GENERATION WASTE

Generation Waste minskar matsvinnet i privata och offentliga kök. Genom analys, utbildning samt ett digitalt mätverktyg utvecklar vi vår kunders hållbarhetsarbete samt ökar lönsamheten. Med hjälp av vår applikation Generation Waste lägger våra användare enkelt in vikten från det vägda matavfallet med hjälp av en smart phone eller läsplatta. Genom ökad medvetenhet kring vad som slängs och hur mycket avfall som genereras från olika verksamheter minskar mängden matavfall. Vår process startar med en analys och genomgång av verksamheten. Våra utbildare delar med sig av sin expertis till kockar och övrig kökspersonal med fokus på en hållbar utveckling i köksmiljöer. Vi går igenom hela processen från inköp till resthantering och fokuserar på att skapa förståelse beteende förändring och återkoppling.

Vision

Vår gemensamma vision är att förändra människors beteende minska matsvinnet och bidra till en bättre värld.

Historia

Generation Waste grundades 2018 av Daniel Oddhammar och Andreas Pringle. Daniel är utbildad kock och kökschef. Han har 25 års erfarenhet av restaurangbranschen. Han har erfarenhet från en mängd olika restauranger såsom Restaurang Palace, Restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Daniel har även varit delaktig i många nyöppnade restauranger såsom Kafe Vallgatan, Restaurang Linnea, Bliss Resto, Victors i Val d’Isére, Restaurang Solid i Tromsö samt Restaurang Ullevigatan. Andreas är dataingenjör med en masterexamen inom informationsteknik från Chalmers och har arbetat med mjukvaruutveckling sedan tidigt 2000 tal. Han har erfarenhet av arbete som utvecklare, projektledare, agil coach och CTO på företag som tex. Volvo Technology, Sony Ericsson, Telia, E-traveli och Microdeb.

Hela idéen med utvecklingen av det digitala mätverktyget började då Daniel var kökschef på en större lunch- och konferens restaurang i centrala Göteborg som dagligen vägde sitt matsvinn i olika fraktioner. Restaurangen serverade all lunch på buffé vilket gjorde att gästerna tog för stora portioner som i sin tur ökade restaurangens råvarukostnader. En stor del av maten på gästernas tallrikar hamnade dessutom i papperskorgen vilket skapade en stor frustration. Köket vägde matsvinnet varje dag i olika fraktioner för att kunna kontrollera det dagliga matsvinnet. Statistiken noterades med papper och penna som i sin tur skulle läggas in i ett system via en dator. Systemet tog för lång tid och blev ytterligare ett moment som lades på kökschefens dagliga arbete, dessutom återkopplade systemet inte med några siffror eller nyckeltal vilket gjorde det svårt att återkoppla till både kockar och gäster. Det var då Daniel fick idén att omvandla vikten på matsvinnet i pengar och genom det skapa en bättre förståelse hos medarbetare och gäster. Det totala matsvinnet räknades om i pengar och återkopplades för personalen varje vecka. Under samma period ändrade restaurangen koncept och lät kockarna portionera proteinet från det öppna köket. Efter ett par månader minskade matsvinnet med 20 %, råvarukostnaderna minskade och lönsamheten ökade. Redan från starten har målsättningen varit att utveckla ett enkelt och användarvänligt system där kundens önskemål varit i fokus. I takt med att bolaget har fått in mer kunder har efterfrågan på fler funktioner i systemet ökat. Generation Waste har sedan 2018 tillhört både GU Ventures inkubatorprogram samt inkubatorn Founders Loft. Founders Loft är ett co-working community och inkubator med kontor på loftet i ett av husen som ligger i hjärtat av E-village på Chalmers Vasa området I Göteborg. Inkubator programmen på GU Ventures och Founders Loft är en bidragande orsak till Generation Wastes framgångar. Att få tillgång till affärsutveckling, nätverk och mentorer med Global erfarenhet har varit guld värd i företagets utvecklingsprocess.

Sedan 2019 har Generation Waste och Zenio samarbetat på konsultbasis, men då fler antal större kunder har kommit har efterfrågan på support och utveckling ökat. Det bägge bolagen ansåg då att det var dags för ett permanent samarbete på längre sikt. Elias Pappas Hult blir CTO i bolaget och tar dessutom en plats i styrelsen. Genom det här samarbete satsar Generation Waste ytterligare ett steg framåt med målsättningen att bli Sveriges ledande food tech bolag!

Äntligen får vi till permanent samarbete där vi äger Generation Waste tillsammans. Nu kan vi fortsätta jobba med att innovera och leverera bra teknik för en hållbar framtid.
– Erik Nguyen grundare och delägare i Zenio.

Hållbarhet

Den energi vi får från livsmedel är resultatet av den energi vi lägger ned på att skapa den. Felaktig/ineffektiv bearbetning av livsmedelsmaterialen leder till energiförlust. En hållbar miljö byggs först när den energi som matas in och den energi som används framgångsrikt har slutfört cykeln för återanvändning. Världen hotas redan nu av obalans när det gäller energihushållning. Med vår app kan vi erbjuda förbättrade matberedningsmetoder som passar kunden och som i sin tur minskar energi- och matsvinn. Som kund kan du vara stolt över att vara mest effektiv när det gäller att spara tillgängliga resurser och energi tillsammans med minskade kostnader för livsmedelsberedning. Generation Waste adresserar ett mycket stort globalt problem med matsvinn som har stor negativ påverkan utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Detta tillsammans med att Generation Waste utgör en bra affär där hållbarhet och affärer går hand i hand

Vårat Team

Daniel Oddhammar i kockförkläde poserar med slickepott i handen
Daniel Oddhammar
CEO

daniel@generationwaste.com

Anjali Nair
Kommunikatör

anjali@generationwaste.com

Lina Andersson
Utbildning

lina@generationwaste.com

Alexander Kostovski
Sälj

alexander@generationwaste.com

Magnus Ness
Sälj

magnus@generationwaste.com

Elias Hult Pappas
CTO

elias@generationwaste.com

Erik Nguyen
Produktägare
Anders Berlander
UX/UI
Josef Walkman
Utvecklare
Elin Alm
Utvecklare

Styrelsen

Niclas Möller poserar i köksmiljö iklädd kostym
Niclas Möller
Styrelseordförande

Efter över 20 år i Harrys-familjen, varav de senaste 7 åren som VD, spelar Niclas Möller nu en viktig roll i Generation Waste styrelse. Inte minst på grund av hans erfarenhet och stora kontaktnät inom restaurangbranschen.

Sofia Ström med ett stort leende
Sofia Ström
Styrelseledamot

Sofia Ström är Affärsutvecklare och ansvarig för sociala innovationer och hållbarhet på GU Ventures. Sofia har mångårig erfarenhet av att utveckla start-up bolag och utgör en viktig roll som styrelseledamot i Generation Wastes styrelse.

Sandra Samuelsson fotat utomhus i naturen
Sandra Samuelsson
Styrelseledamot

Sandra Samuelsson är forskare på GRI vid Handelshögskolan i Göteborg. I sin forskning studerar hon företags ansvar och organisation kring avfallsminimering inom livsmedelsindustrin och dess värdekedja.

Mats Rofors
Mats Rofors
Styrelseledamot

Mats Rofors är tidigare restaurangdirektör på Gothia Towers. Idag driver han sitt egna konsultbolag och sitter som styrelseordförande i Lindvallens Restauranger samt Ersson Holding AB.

Per Hjalmarö
Per Hjalmarö
Styrelseledamot

er Hjalmarö har sedan 1996 jobbat med försäljning och marknadsföring, varav största delen inom IT-utveckling, lön, HR-system och outsourcing. Idag är han VD på IDUR  Information, pensionsanalys och pensionsadministration och numera även styrelseledamot i Generation Waste.