Zenio blir delägare i Generation Waste

november 9, 2021 Kategori: Nyheter

Sedan hösten 2019 har Generation Waste samarbetat med webbyrån Zenio.

Daniel Oddhammar träffade Zenios grundare Elias Pappas Hult och Erik Nguyen på inkubatorn Founders Loft i Göteborg.

Trion fattade tycke för varandra och hade en gemensam syn på att driva bolag samt en samsyn på hur systemet och affärsutvecklingen kunde drivas framåt.

 

Hela idéen med utvecklingen av det digitala mätverktyget började då Daniel var kökschef på en större lunch- och konferens restaurang i centrala Göteborg som dagligen vägde sitt matsvinn i olika fraktioner.

Restaurangen serverade all lunch på buffé vilket gjorde att gästerna tog för stora portioner som i sin tur ökade restaurangens råvarukostnader.

En stor del av maten på gästernas tallrikar hamnade dessutom i papperskorgen vilket skapade en stor frustration.

Köket vägde matsvinnet varje dag i olika fraktioner för att kunna kontrollera det dagliga matsvinnet. Statistiken noterades med papper och penna som i sin tur skulle läggas in i ett system via en dator.

Systemet tog för lång tid och blev ytterligare ett moment som lades på kökschefens dagliga arbete, dessutom återkopplade systemet inte med några siffror eller nyckeltal vilket gjorde det svårt att återkoppla till både kockar och gäster.

 

Det var då Daniel fick idén att omvandla vikten på matsvinnet i pengar och genom det skapa en bättre förståelse hos medarbetare och gäster.

Det totala matsvinnet räknades om i pengar och återkopplades för personalen varje vecka.

Under samma period ändrade restaurangen koncept och lät kockarna portionera proteinet från det öppna köket.

Efter ett par månader minskade matsvinnet med 20 %, råvarukostnaderna minskade och lönsamheten ökade.

 

Redan från starten har målsättningen varit att utveckla ett enkelt och användarvänligt system där kundens önskemål varit i fokus.

I takt med att bolaget har fått in mer kunder har efterfrågan på fler funktioner i systemet ökat.

Sedan 2019 har Generation Waste och Zenio samarbetat på konsultbasis, men då fler antal större kunder har kommit har efterfrågan på support och utveckling ökat.

Det bägge bolagen ansåg då att det var dags för ett permanent samarbete på längre sikt.

 

Från den 1 november går Zenio in som delägare i Generation Waste, Elias Pappas Hult blir CTO i bolaget och tar dessutom en plats i styrelsen.

Genom det här samarbete satsar Generation Waste ytterligare ett steg framåt med målsättningen att bli Sveriges ledande food tech bolag !

 

”Äntligen får vi till permanent samarbete där vi äger Generation Waste tillsammans. Nu kan vi fortsätta jobba med att innovera och leverera bra teknik för en hållbar framtid.”

Säger Erik Nguyen grundare och delägare i Zenio.


Dela